Pl. Podvežak - Deska - Pl. Podvežak

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 12,5 km Vzpon: 853 m

Dleskovška planota je zelo priljubljena med pohodniki in v zimskem času tudi med turnimi smučarji, saj ponuja kar nekaj spustov z vrhov. Poleti prepredena z uhojenimi brezpotji, pozimi pa osamljeni raj za turne smučarje. Spusti z običajnih smeri so dobro vozni in nezahtevni. Turno smučanje ni le osvojitev enega od vrhov ali sedla, je tudi pravo malo potovanje na smučeh in zimska pravljica s čudovitim razgledom. Naša odločitev je bila, da se povzpnemo na Desko s planine Podvežak.

Izhodišče: 46.336843, 14.703022

Avtocesto  Maribor – Ljubljana sva zapustila na izvozu Šentrupert in sledila oznakam za Logarsko dolino. V Lučah sva zavila levo za Podvolovljek. V sredini doline sva zapeljala proti kmetiji Planinšek in parkirala na križišču Podvežak - Ravne. Če je snega malo, se zapeljemo višje proti parkirišču pod planino Podvežak.

Opis:
Na začetku sva izbrala pot po cesti in po cca. 2 km zavila desno v gozd, ki naju je pripeljala do planine Podvežak. Snega po gozdu je bilo zelo malo. Pri koči sva zavila desno v hrib in se skozi gozd začela vzpenjati v okljukih in v iskanju snega, da ni bilo potrebno nositi smuči. Nad sedelcem se je snežna odeja odebelila. Sledila sva že utrjeni poti.  Na vrh Deske sva se vzpela čez rampo pod Tolstim vrhom. Vrh Deske je bil leden. Vrh ponudi čudovit razgled in navdušuje z mirom ter pravljično podobo. Na zahodu so Mokrica, Kompotela, Vrh Korena, Kalški greben, Kalška gora, Grintovec, Babe, Planjava, Škarje, Ojstrica, Mala Ojstrica, Tolsti vrh, Velika Zelenica, Veža in Dleskovec. Če je razgled dober, se nam pokaže tudi Olševa. Najprej sva se spustila po položnem pobočju do sedla med Tolstim vrhom in Desko, nadaljevala pa po vzhodnem pobočju, kjer se nekaj pod sedlom začne in ves čas vleče rampa poševno navzdol, tako da se je v glavnem mogoče ogniti strmejšim pobočjem. Vseskozi sva se držala smeri vzpona proti planini Podvežak. Spust ni bil zahteven, v večjih delih je bil zelo lepo vozen, vmes pa sva morala malo štanfati. Zaradi močne odjuge smo morali smuči sneti dober kilometer pred koncem. Potepanje po Dleskovški planoti človeka popelje v samotne in krasne kraje.

 Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Lepenatka


17 februar 2018
Planina Javorje


4 februar 2018
Dleskovškova planota


10 december 2017